Oktober 2023 – door Arda van der Valk, vinoloog

Arda van der Valk, vinoloog. Nederlandse wijn: zuur, duur en zonder diepgang? Helemaal niet! De Nederlandse wijn wint aan populariteit. Er zijn nu wijngaarden in elke provincie van Nederland, van kleine hobbyboerderijen tot commerciële wijnhuizen.

“Nederlandse wijn: zuur, duur en zonder diepgang? Helemaal niet! De Nederlandse wijn wint aan populariteit. Er zijn nu wijngaarden in elke provincie van Nederland, van kleine hobbyboerderijen tot commerciële wijnhuizen.”

Nederlandse wijn? Het proeven waard!

“Onze wijn heeft een gouden medaille gewonnen tijdens een Europese wijnwedstrijd!”

Fred & Arda van der Valk, 3e generatie. Lotte van den Elsen & Martin Luiten, 4e generatie Van der Valk. Harry & Joke Eckhardt.

Bij Van der Valk Hotel Cuijk vind je sinds 2015 onze eigen wijngaard: Terra Ceuclum. Deze wijngaard bestaat uit twee percelen met 1000 druivenstokken op het ene en 500 op het andere. Daar wordt van de Solaris druif een witte wijn gemaakt. Het is een mooie droge wijn, met frisse aroma’s en een lange afdronk. In 2018 is zelfs een gouden medaille toegekend aan deze Terra Ceuclum Solaris tijdens de AWC in Wenen, een Europese wijnkeuring. Daar zijn we best wel trots op!

“Alle uitdagingen en inspanningen leiden uiteindelijk tot unieke wijnen.”

Nederland staat bekend om het gematigde zeeklimaat met koele zomers en vaak natte winters, maar dankzij de opkomst van nieuwe – schimmelresistente – druivenrassen zoals Regent, Johanniter (of onze druiven) Solaris werd wijnbouw ook in ons land mogelijk. Door klimaatverandering is het aantal zonuren
in Zuid-Limburg en de Achterhoek tegenwoordig ongeveer even groot als in de jaren tachtig in Noord-Frankrijk. Dit maakt het mogelijk de klassieke Franse druivenrassen te verbouwen. Daarom zie je tegenwoordig ook de bekende rassen zoals Riesling, Chardonnay en Sauvignon Blanc.
Toch zorgt dezelfde klimaatverandering ook voor problemen. De extreme weersomstandigheden van de laatste jaren maken het werk van de wijnboer niet makkelijk. Mijn man Fred van der Valk en zijn kompaan Harry Eckhardt die onze wijngaard beheren, kunnen hier zeker over meepraten. Er komt ook wel wat meer bij kijken dan de bekende romantische taferelen: er moet het hele jaar door gesnoeid worden. Bovendien kent ieder wijnjaar uitdagingen. Zo kan je oogst gedeeltelijk mislukken door nachtvorst, hagel, schimmels, vogels en insecten. Door het wisselende klimaat waren de afgelopen wijnjaren dan ook zeer wisselend. Uit de oogstcijfers blijkt dat het jaar 2022 voor Nederland het beste wijnjaar tot nu toe was (1,3 miljoen flessen), dankzij de hoge temperaturen en volop zon. 2021 was een nat en koud jaar waardoor de druiven niet goed rijpten en er schimmels ontstonden. Maar al die uitdagingen en inspanningen leiden wel tot unieke wijnen.

Onze Terra Ceuclum Solaris is een heerlijke droge wijn met frisse aroma’s en een lange afdronk.

Ik vind het heel mooi dat in bijna al onze restaurants onze Terra Ceuclum of een andere lokale wijn op de kaart staat, want Nederlandse wijn is zeker het proeven waard!

Succes!

Arda van der Valk

Vinologist

Nederlandse wijn: zuur, duur en zonder diepgang? Helemaal niet! De Nederlandse wijn wint aan populariteit. Er zijn nu wijngaarden in elke provincie van Nederland, van kleine hobbyboerderijen tot commerciële wijnhuizen.
Nederlandse wijn: zuur, duur en zonder diepgang? Helemaal niet! De Nederlandse wijn wint aan populariteit. Er zijn nu wijngaarden in elke provincie van Nederland, van kleine hobbyboerderijen tot commerciële wijnhuizen.
Wijngaard Terra Ceuclum Cuijk. Nederlandse wijn: zuur, duur en zonder diepgang? Helemaal niet! De Nederlandse wijn wint aan populariteit. Er zijn nu wijngaarden in elke provincie van Nederland, van kleine hobbyboerderijen tot commerciële wijnhuizen.

Ook genieten van de prijswinnende Terra Ceuclum Solaris? Deze mooie droge witte wijn staat bij de meeste Van der Valk Hotels en Restaurants op de menukaart. Je kunt hem ook bestellen voor thuis via de receptie van Van der Valk Hotel Cuijk of in onze webshop op deze site.