datum – door Arda van der Valk, vinoloog

Roséwijnen passen perfect bij lente en zomerdagen. Ze zijn er in alle soorten en maten. Vaak zijn ze licht qua alcohol en drinkbaarheid, hoewel er tegenwoordig ook wat zwaardere, bijna lichtrode versies bestaan.

Lente in het glas

Van die eerste zonnige dagen van het jaar wordt iedereen blij. En wanneer de zon doorbreekt, smaakt een lichte en frisse wijn met minder alcohol ook nog eens extra goed.

Roséwijnen passen perfect bij deze dagen. Ze zijn er in alle soorten en maten. Vaak zijn ze licht qua alcohol en drinkbaarheid, hoewel er tegenwoordig ook wat zwaardere, bijna lichtrode versies bestaan. Meestal is de smaak fruitig; je proeft rode fruitsoorten zoals aardbeien, frambozen en bessen met soms wat kruidigheid.

Rosé wordt wereldwijd geproduceerd, maar rosé uit de Provence verdient een absolute podiumplek. Deze streek is bijzonder geschikt voor wijnbouw; het is het grootste productiegebied van rosé met misschien wel de beste producenten ter wereld. Maar liefst 88% van de geproduceerde wijnen in de Provence is rosé.

Rosé wordt net als rode wijn gemaakt van blauwe druiven. Het druivensap heeft maar kort contact met de schillen en pitten; de kleur kan dan ook niet intens rood worden. De meeste roséwijnen uit de Provence worden gemaakt door een combinatie van de druivensoorten mourvèdre, grenache en cinsault. Na het plukken worden de druiven geperst. Een deel van het sap wordt opgevangen en dit laat men gisten in stalen of houten vaten.

Het is, met uitzondering van de champagnestreek, in Europa bij wet verboden om een rosé te maken door rode en witte wijn te mengen. Dit geeft wellicht de juiste kleur, maar nooit de fruitige frisheid die zo kenmerkend is voor roséwijn. Rosé uit de Provence heeft een kenmerkende bleekroze kleur; in de streek zelf wordt deze kleur ‘pelure d’oignon’(uienschil) genoemd. Een rosé wordt gemaakt om jong te drinken, het best binnen twee jaar, maar een rosé uit de Provence kan men tot wel vier jaar laten liggen.

Het mooie van rosé is dat er geen echte regels zijn met betrekking tot eten. Bij zomerse gerechten met verse kruiden, citroen, limoen en andere frisse componenten is rosé een aangename toevoeging. Maar ook bij lichte grillgerechten zoals vis en groenten past rosé uitstekend.

En dan is het lente… In het voorjaarszonnetje met een glas rosé op het terras is het volop genieten.

Santé!

Arda van der Valk

Vinologist