11 mei 2021 – door Arda van der Valk, vinoloog

Hollands trots, een eigen wijngaard

Terra Ceuclum is een Cuijkse wijn. Gemaakt van de druiven uit de Cuijkse wijngaard achter het Van der Valk hotel in Cuijk. Fanatieke wijnmakers zijn Arda en Fred van der Valk.

Fred en Arda van der Valk

Sinds 2019 hebben wij bij hotel Cuijk een eigen wijngaard. Het is maar een kleine hectare, desalniettemin zijn we er groots mee. Ik was natuurlijk al jaren bovenmatig geïnteresseerd in wijnen maar nu nog meer in wijnboeren en makers, het echte werk gebeurt namelijk in de wijngaard en in de kelder.

Terra Ceuclum is een Cuijkse wijn. Gemaakt van de druiven uit de Cuijkse wijngaard achter het Van der Valk hotel in Cuijk. Fanatieke wijnmakers zijn Arda en Fred van der Valk.

Afgelopen week reed ik samen met manlief Fred naar Zuid-Frankrijk waar we bij bekende Nederlandse wijnmakers langs wilden gaan voor tips-en-tricks om onze aankomende oogst te optimaliseren.

Panne in de Jura

Helaas zijn we niet zo ver gekomen, halverwege in de buurt van Besançon haperde onze auto. Stapvoets zijn we naar een garage in de dichtstbijzijnde stad gereden waar ze de auto de volgende dag wilden repareren. In een schattig dorpje aan de rand van de Jura hebben we overnacht en Vin Jaune – oxidatieve wijn – gedronken zoals het hoort met Comté kaas uit de Jura, oprecht een aanrader!! Uiteindelijk zijn we toch maar in Noord-Frankrijk gebleven omdat de tijd ontbrak om de rit naar het zuiden nog te ondernemen.

Er is gekozen voor kwaliteit, of zoals hij zelf noemt ‘slow-wine’

Wel jammer… we hadden bijvoorbeeld graag bijgepraat met Daan en Elvire van Dijkmans van Domaine de Marotte in de buurt van Ventoux. Daan is het schoolvoorbeeld van een vooruitstrevende Nederlandse wijnmaker in Frankrijk met een behoorlijke afzetmarkt in ons eigen Nederland. Hij kiest voor kwaliteit, ‘slow-wine’ noemt Daan het zelf, ofwel wijn die met ambachtelijk geduld gemaakt is.

Nederlandse wijnmakers over de grens

Vele andere Nederlandse wijnmakers hebben eveneens hun heil in Frankrijk gezocht. Denk maar aan wijnpersoonlijkheden als Ilja Gort (Chateau la Tulipe), Lidewij van Wilgen (Mas de Dames) of Chantal Smeets (Chateau Cadaulan). Ook buiten Europa vinden we ook Nederlanders in de wijn, zoals bij Salentein (Argentiniê) Bernardus (Californië) of Groot Parys (Zuid-Afrika)

Fantastisch om te zien dat onze landgenoten zo succesvol zijn!

En toch zijn er ook wijnmakers die gekozen hebben voor het avontuur in eigen land; bijvoorbeeld bij  de Apostelhoeve, Betuws Wijndomein en wijnhoeve de Colonjes worden prachtige wijnen geproduceerd. Onze eigen oogst 2016 wordt momenteel  verwerkt bij “de Daalgaard” in St. Agatha. Het is fantastisch om te zien dat onze landgenoten zo succesvol zijn en dat veel van hun wijnen zelfs prijzen in de wacht slepen. Onlangs waren we te gast in RIJKS®, het restaurant van Neerlands trots, het Rijksmuseum, waar de totale wijnkaart bestaat uit wijnen gemaakt door Nederlanders, echt geweldig!

Heeft u al plannen voor de voorjaarsvakantie?  Ga eens kijken bij onze Hollandse wijnmakers, in binnen- òf buitenland.  Bij vrijwel allemaal staat de deur wagenwijd open en wordt u van harte welkom geheten.

Enne…mocht u nog goede tips krijgen over het beheren van een wijngaard, laat het ons dan weten…wij kunnen nog veel leren.

Ik wens u een mooie lente toe.

Santé,

Arda