datum – door Arda van der Valk, vinoloog

Een druif, en dus wijn, bevat wijnsteenzuur. Tijdens het proces van wijn maken kan dit zuur door een reactie met mineralen onoplosbare kristallen vormen die naar de bodem zakken of aan de kurk hechten, zogenoemde 'wijnsteenzuurkristallen'.

Goud voor Terra Ceuclum!

Onze eigen wijn, de Terra Ceuclum Solaris 2018, heeft een gouden medaille gekregen! Al in een eerder wijnblog vertelde ik over onze piepkleine wijngaard die mijn man Fred heeft opgezet in de periode dat ik mijn vinologen-diploma haalde. Hij dacht: ‘Zij vóór de schermen, dan ik in het veld’. En aldus geschiedde. We hebben sinds 2015 een piepkleine wijngaard bij ons hotel in Cuijk: 1500 wijnstokken, met in 2018 zelfs een superoogst van 1660 flessen.

Tijdens de internationale AWC keuring, de Austrian Wine Challenge waar ook Nederlandse wijnen gekeurd worden, heeft onze wijn meer dan 90 punten gekregen en dat is goed voor een gouden medaille. Er wordt volgens het internationale 100-punten systeem geproefd, blind en per proever in een aparte kamer. Onze wijnmaker Marcel, zelf eigenaar van een nabijgelegen wijngaard, durfde het aan om de wijn in te sturen naar een internationale wijnkeuring, waar hij beoordeeld werd op uiterlijk, geur, smaak en afdronk.

Eigenlijk hechtte ik tot nu toe niet zoveel waarde aan medailles, vooral omdat ik de smaak van wijn zo persoonlijk vind. Toch bekroop mij een gevoel van trots toen de uitslag van deze keuring binnenkwam. Een hoge puntenscore geeft in ieder geval aan dat de wijn niet slecht is. Er zijn veel internationale keuringen en concoursen waar je je wijn heen kunt sturen ter beoordeling. Het kost meestal wel geld om mee te doen, en niet elke wijnboer vindt het belangrijk of heeft zin om ervoor te betalen. Dat betekent dat er ook veel wijnen zijn zonder medaille die toch fantastisch en uitmuntend van kwaliteit zijn.

De Terra Ceuclum (wat grond van Cuijk betekent) Solaris 2018 is al door veel gasten van ons hotel geproefd en lekker bevonden en nu dus beoordeeld met een gouden medaille. Felicitaties gaan allereerst naar Fred, naar vriend en grenzeloze steun in de wijngaard Harry, en niet in de laatste plaats naar wijnmaker Marcel. Jullie allen proficiat met dit behaalde succes! Ik ben er ontzettend trots op dat we deze wijn kunnen schenken en verkopen in ons hotel in Cuijk. Hoe leuk zou het zijn om de wijn in meerdere hotels op de kaart te kunnen zetten? Zover is het nu nog niet, maar we hebben wel weer een stukje grond erbij gekocht naast het hotel. Dus wie weet gaan we volgend jaar naar het dubbele aantal wijnranken.

De oogst van 2019 was helaas beduidend minder in omvang. maar over de kwaliteit valt vooralsnog niets te zeggen. 2018 gaat in ieder geval onze boeken in als een ‘gouden’ wijnjaar. Als u in de buurt bent, kom dan gerust eens langs om een glas te proberen, we zijn benieuwd naar uw puntenscore.

Santé!

Arda van der Valk

Vinologist