datum – door Arda van der Valk, vinoloog

Het produceren en drinken van biologische wijnen heeft de afgelopen jaren een grote vlucht genomen. Maar wat zijn dat nou eigenlijk, biologische wijnen? En wat is het voordeel ten opzichte van 'gewone' wijnen?

Biologische wijn

Gezond leven is een echte hype. Het ene na het andere onderzoek over het effect van eten en drinken op je lichaam en welzijn schiet uit de grond. De consument vraagt om biologische producten en de producent springt hierop in.

Biologisch is de meest duurzame manier om landbouw te bedrijven en voedsel te produceren. De natuur is meer in balans en er wordt minder aanspraak gemaakt op chemische bestrijdingsmiddelen, het dierenwelzijn wordt gerespecteerd en het platteland leefbaar gehouden.

Ook het produceren en drinken van biologische wijnen heeft de afgelopen jaren een grote vlucht genomen. Maar wat zijn dat nou eigenlijk, biologische wijnen? En wat is het voordeel ten opzichte van ‘gewone’ wijnen?

De wettelijke voorschriften verschillen per land, maar over het algemeen geldt dat een biologische wijn wordt gemaakt van biologisch geteelde druiven waarbij geen kunstmest en chemische bestrijdings­middelen, zoals pesticiden, worden gebruikt.

Daarnaast mogen bij het maken van biologische wijnen geen conserveringsmiddelen worden gebruikt. Sulfiet, een stof die de wijn beschermt tegen oxidatie en bacteriën, vormt hierop een uitzondering. Het mag worden gebruikt, maar wel beperkt. Het is namelijk extreem moeilijk om goede wijn te maken die helemaal geen toegevoegde sulfieten bevat. Sulfiet is een bekende veroorzaker van hoofdpijn en misselijkheid. Het komt van nature ook voor op de schil van de druif, dus een sulfietvrije wijn bestaat niet.

Biologische rode wijnen bevatten het minste sulfiet omdat de aanwezige tannines de wijn beschermen en er dus minder sulfiet nodig is. Zoete wijnen bevatten het meeste sulfiet, omdat zoete wijnen de neiging hebben opnieuw te gaan gisten en sulfiet helpt dit te voorkomen. Biologische witte en rosé wijnen zitten daar tussenin.

Het belangrijkste voordeel voor wijnliefhebbers is dat biologische wijnen vaak van hoge kwaliteit zijn. Biologisch geteelde druiven moeten harder werken om gezond te blijven, zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Dit harde werken zorgt voor een betere kwaliteit; de druiven hebben vaak een goede balans tussen suikers en zuren.

Nederland is maar een klein stipje in de wereld qua wijnbouw, maar in de biologische wijnbouw komen we goed mee. Twintig procent van onze totale productie is biologisch, daarmee zijn we (procen­tueel) één van de koplopers in de wereld.

Uiteraard wordt in onze Van der Valk restaurants het aanbod van biologische wijnen ook steeds groter, dus proef het eens. Ga gerust eens biologisch!

Santé!

Arda van der Valk

Vinologist