datum – door Arda van der Valk, vinoloog

Italië, veelzijdig in wijnen; van uitstekend mousserende wijnen en frisse, witte wijnen tot alcoholrijke complexe rode wijnen. Bijna iedereen kent prosecco frizzante of prosecco spumante waarbij de spumante wat meer koolzuur heeft.

Bella Italia

Italië, land van lekker eten, prachtige wijnen en goede koffie, la dolce vita…

In Nederland is de Italiaanse keuken ook niet onbekend en heeft hier sinds de jaren zeventig een vlucht genomen. Pasta’s, pizza en risotto zijn niet meer weg te denken bij onze dagelijkse maaltijden. En de Italiaanse keuken kan zonder moeite mee in de huidige trend, die van health food: pasta en pizza zijn moeiteloos volkorenvrij, glutenvrij én in andere gezondere varianten te verkrijgen. Belangrijke ingrediënten van de Italiaanse keuken blijven wel kaas, olijfolie, tomaten en wijn.

Italië, het enige land waar in elke regio wijn verbouwd wordt. Geen land zo gevarieerd in wijnstijlen, bodems en microklimaten.

Druiven staan aangeplant van het hoge noorden tot diep in het zuiden, van de hellingen van de Italiaanse Dolomieten tot aan de vulkaanbodems op Sicilië.

Italië, veelzijdig in wijnen; van uitstekend mousserende wijnen en frisse, witte wijnen tot alcoholrijke complexe rode wijnen. Bijna iedereen kent prosecco frizzante of prosecco spumante waarbij de spumante wat meer koolzuur heeft. En wat te denken van de frisse Pinot Grigio, aromatisch, kruidig en zeer populair. Of Barolo uit Piemonte, de onbetwiste koning van de wijn, gemaakt van de Nebbiolo-druif. Maar de meest bekende en aangeplante druif van Italië is Sangiovese. Een druif, geboren in Toscane, op-en-top Italiaans en verantwoordelijk voor een aantal klinkende Italiaanse wijnnamen. De bekendste daarvan is zonder twijfel de Chianti, die we kennen van de buikflesjes die in rieten mandjes in grote getale aan de plafonds van de pizzeria’s hingen. De Chianti van toen heeft een metamorfose doorgemaakt. Het was een wat plompe wijn met een droog en hard karakter. Tegenwoordig is de Chianti wat rijper en fruitiger en het traditionele mandje heeft plaatsgemaakt voor een mooie, strakke fles. Niet alleen de wijn draagt de naam Chianti, ook de streek waar de Sangiovese druif aangeplant staat heet Chianti. De wijn die wordt geproduceerd in het hart van de streek, het oorspronkelijke kerngebied, mag de naam Chianti Classico dragen.

Italië, waar men de kunst van goed eten en drinken goed verstaat en graag als aperitivo een glaasje wit, bianchino, drinkt. De meeste Italiaanse wijnen, vooral de witte, hebben een kenmerkend ltaliaans zuurtje én bittertje. Italianen houden van bitter, want bitter is dorstlessend. Heel populair zijn dan ook de bittere aperitivo’s. Een bekend Noord-Italiaans drankje wat langzaam hier in Nederland oprukt is Aperol Spritz, prosecco, bruisend water en Aperol, een bitterzoet bruisend aperitief op sinaasappel­ en rabarberbasis.

Italië, voor elke wijnliefhebber wat wils, keuze genoeg!

Cin-Cin!

Arda van der Valk

Vinologist