10 mei 2021 – door Arda van der Valk, vinoloog
Als de zon schijnt is alles anders…
Oprecht kan ik zeggen dat ik zeker weet dat iedereen geniet van de eerste mooie zomerse dag, de dag dat men weer voorzichtig maar graag naar buiten gaat en de zonnestralen zo’n heerlijke warmte afgeven…En…. àls die zomer er dan aankomt is het tijd voor…. rosé!!
En…. àls die zomer er dan aankomt is het tijd voor…. rosé!!
Natuurlijk kun je rosé ook prima in de winter drinken, maar de verkoopcijfers stijgen toch aanzienlijk wanneer het zonnetje lekker schijnt. Wat is dat toch… -zon en rosé-…? Het is zoals lichtjes bij kerst horen of bloesem bij voorjaar, om maar eens wat metaforen te noemen, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Elk seizoen kent zijn beste wijn
Dat op warme zomerdagen een lichte wijn beter smaakt dan een wijn met veel alcohol en een zware smaak, zal niemand ontkennen. Bij winterse stoofpotjes en stamppotten zijn de smaken vaak met elkaar samengesmolten, terwijl bij zomergerechten de smaken vaak direct en enkelvoudig zijn. Daarbij kunnen dan verse kruiden, limoensap, citroenzest en andere frisse componenten worden gebruikt voor nog meer fraîcheur op het bord. Ook bij de grill-smaken van de barbecue past een glas rosé uitstekend; het mooie van rosé is dat er geen echte regels zijn met betrekking tot het eten.
Rosé is een niet-moeilijk-doen-wijn
Rosé is een niet-moeilijk-doen-wijn, behoort tot de categorie zomerdrank, smaakt het lekkerst op het terras, op het strand of bij de buurvrouw in de tuin; het doet me altijd denken aan lange tafels en tot laat vertoeven op een terras, heerlijk genietend…
Fruitige wijn
Rosé’s heb je in alle soorten en maten, maar vaak zijn ze licht qua alcohol en drinkbaarheid. Hoewel er tegenwoordig ook zwaardere versies bestaan gaat mijn voorkeur uit naar de klassiek wat lichtere rosé wijnen. Meestal is de smaak fruitig, je proeft dan bijvoorbeeld de rode fruitsoorten zoals aardbeien, frambozen en bosvruchten, met soms wat kruidigheid.
Net als rode wijn worden rosé wijnen gemaakt van blauwe druiven, maar ze worden net niet rood omdat het druivensap maar kort contact heeft met de rode schilletjes van de druif. Je moet dan denken dat de schilletjes hooguit een paar uur contact hebben, in tegenstelling tot de rode wijnen waar het contact wel kan duren van enkele dagen tot aan weken.
De Provence is zonder meer de rosé-oer-regio
Als je over rosé spreekt dan verdient de Provence een podiumplek, -waar anders in Frankrijk ligt het episch centrum? De Provence is zonder meer de rosé-oer-regio, het is met kop en schouders het grootste rosé gebied met misschien wel de beste producenten van de wereld.
Maar… daarmee wil ik zeker niet tekort doen aan alle andere prachtige gebieden en domaines!! Ze zijn absoluut het ontdekken waard…
Ik wens u een mooie rosé-zomer!
Santé,
Arda